Ο Marco Anzidei γεννήθηκε στη Ρώμη (Ιταλία) το 1959. Έχει πτυχίο Γεωλογίας και διδακτορικό στη Φυσική των σύνθετων συστημάτων. Είναι κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV Ρώμης) και μέλος του ΔΣ του SpacEarth Technology (θυγατρική του INGV). Έχει δημοσιεύσει περί τα 160 άρθρα, κυρίως σχετικά με γεωδαισία εφαρμοζόμενη στη μελέτη των παραμορφώσεων του γήινου φλοιού, ολοκλήρωση τοπογραφικών δεδομένων με τεχνικές αεροφωτογράφισης, σάρωσης με λέιζερ, βαθυμετρίας μονής και πολλαπλής δέσμης, και τέλος σχετικά με μεταβολές του επιπέδου της θάλασσας (ενόργανες, γεωλογικές, αρχαιολογικές). Διετέλεσε επικεφαλής της Διεύθυνσης “Δίκτυα Γεωδαισίας και GPS” του INGV και Σύμβουλος της AIQUA (Ιταλική Ένωση για την έρευνα του Τεταρτογενούς). Καθηγητής επί συμβάσει: Τεχνικών Γεωδαισίας και Χαρτογράφησης του Πανεπιστημίου της Calabria (Cosenza, Ιταλία) και Χωροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Tunis El Manar (Τυνησία). Προσκεκλημένος καθηγητής στην Ecole Normale Supérieure (Παρίσι). Έχει εργασθεί σε 19 επιστημονικά προγράμματα και πρόσφατα ήταν συντονιστής του προγράμματος SAVEMEDCOASTS χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG-ECHO). Του έχουν απονεμηθεί δύο βραβεία στην Επικοινωνία της Επιστήμης (2012: Pelagos Communication, 2011: Docscient Festival).
H Ελένη Κολαΐτη έχει δίπλωμα Μηχανικού Μεταλλείων του ΕΜΠ (1988) και διδακτορικό στη Γεωαρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικής Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2019). Έχει πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση γεωτεχνικών, γεωλογικών και γεωαρχαιολογικών ερευνών και μελετών. Επιστημονική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Επίτιμη Ερευνήτρια στο Department of Classics and Archaeology του Πανεπιστημίου Nottingham (UK). Η διδακτορική της διατριβή είχε αντικείμενο τη γεωαρχαιολογική μεθοδολογική προσέγγιση των Ανωολοκαινικών μεταβολών του επιπέδου της θάλασσας με βάση αρχαιολογικούς και γεωμορφολογικούς δείκτες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα γεωαρχαιολογίας και των σχετικών μεταβολών του επιπέδου της θάλασσας και των επιπτώσεων τους στο παράκτιο τοπίο κατά το Ανώτερο Ολόκαινο, συμπεριλαμβανομένων των αρχαιολογικών χώρων και αρχαίων μνημείων. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε θέματα τεχνικής γεωλογίας και γεωαρχαιολογίας σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Συμμετέχει και συντονίζει γεωαρχαιολογικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (IAEG)
Ο Βασίλης Μαρίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει πτυχίο Γεωλογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc, DIC) με διάκριση από το Imperial College London και διδακτορικό Γεωτεχνικής Μηχανικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ προηγουμένως ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Γεωλογίας. Έχει συγγράψει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, ενώ τμήματα της έρευνάς του ως προς τις γεωτεχνικές ταξινομήσεις των βραχομαζών συμπεριλαμβάνονται σε προδιαγραφές μελετών έργων διεθνώς και σε ευρέως γνωστά λογισμικά. Τιμήθηκε με το Richard Wolters Prize από την Διεθνή Ένωση Τεχνικής Γεωλογίας (IAEG). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Queens University του Καναδά, υπότροφος της εταιρείας Golders Associates και προσκεκλημένος ομιλητής σε πλήθος χωρών. Μέλος πολυάριθμων επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και της συντακτικής επιτροπής διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει οργανώσει διεθνή και εθνικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα συντονίζοντας σημαντικό αριθμό γεωεπιστημόνων και παρέχει υπηρεσίες συμβούλου σε μεγάλα τεχνικά έργα.
Ο Ιωάννης Μόσχος είναι αρχαιολόγος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1990) και υποψήφιος διδάκτωρ στην Αιγαιακή Προϊστορία. Εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ως επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, στο οποίο υπήρξε υπεύθυνος για την έκθεση της συλλογής του. Διεύθυνε και συμμετείχε σε διεθνείς αρχαιολογικές ανασκαφές παράκτιων και ορεινών οικισμών στην Ελλάδα. Οι μελέτες του σχετίζονται κυρίως με τις σχέσεις και επαφές των λαών της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου μέσω ναυτικών και χερσαίων διαδρομών.
Ο Νίκος Μουρτζάς σπούδασε Γεωλογικές Επιστήμες (1984) με διδακτορική διατριβή από το ΕΜΠ (1990) σχετικά με τις Νεοτεκτονικές κινήσεις κατά το Τεταρτογενές στην Κρήτη. Εργάστηκε επί 35 χρόνια ως Σύμβουλος Τεχνικός Γεωλόγος έργων Πολιτικού Μηχανικού. Δίδαξε Τεχνική Γεωλογία Έργων Πολιτικού στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του ΥΠΠΟ. Επίτιμος Ερευνητής στο Department of Classics and Archaeology του Πανεπιστημίου Nottingham (UK). Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά του ΥΠΠΟ, με κύριο έργο τη διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Μουσειολογικής-Μουσειογραφικής Μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και μέλος επιστημονικών Επιτροπών Ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων. Στο πλαίσιο πολυάριθμων αρχαιολογικών και αρχαιογεωλογικών ερευνών, ασχολήθηκε με τη διερεύνηση των μεταβολών του επιπέδου της θάλασσας κατά το Τεταρτογενές και την παλαιογεωγραφική αναπαράσταση παράκτιων αρχαιολογικών χώρων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα τεκτονικής, παράκτιας γεωμορφολογίας και αρχαιογεωλογίας.
Ο Παρασκευάς Παναγιωτόπουλος είναι Φυσικός (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Πατρών, 1976). Δάσκαλος Φυσικής στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση επί σειρά ετών. Από τους πρώτους που δίδαξε πληροφορική στα σχολεία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη εξαναγκασμένων ταλαντώσεων και ειδικά στα νερά της θάλασσας.
Ο Παναγιώτης Παταργιάς είναι Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ. Έχει πολυετή εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή κτιρίων, ως ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός και από διάφορες θέσεις ευθύνης στην τεχνική Υπηρεσία του ΟΤΕ. Υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις ευθύνης, όπως Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (2004-2009), Πρόεδρος της ΕΡΓ-ΟΣΕ (2009-2010), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (1993). Έχει συγγράψει 125 επιστημονικές εργασίες και 5 πανεπιστημιακά συγγράμματα. Το πανεπιστημιακό του αντικείμενο εστιάζεται στην Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με έμφαση σε ενεργειακά θέματα υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Ο Βασίλειος Σταθόπουλος είναι ανώτατο διοικητικό στέλεχος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με εκτενή εργασιακή εμπειρία σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με έδρα το Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και τη Χάγη. Είναι νομικός και διεθνολόγος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (2007) και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου (2015), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (Στρασβούργο) και τη Διεθνή Ασφάλεια (Τουλούζη). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ολλανδικά.
Πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (IAEG) και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.
Δίπλωμα μηχανικού μεταλλείων του ΕΜΠ (1966), μεταπτυχιακό Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Grenoble (1969). Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (1987) και στην Ecole des Mines de Paris (2003). Βραβεία και μετάλλια: Jahns Distinguished Lecturer of AEG/GSA (USA), Hans Cloos medal (IAEG), Andre Dumont medal (Βέλγιο), Glossop medal of the GSL (Μεγάλη Βρετανία), παρουσίαση αναγνωρισμένων διαλέξεων σε όλο τον κόσμο. Dr Honoris Causa του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης. Knighted από τη Γαλλική Δημοκρατία (Palmes Académiques). Έρευνα σε πλήθος εφαρμογών της Γεωλογίας στην Τεχνική. Συγγραφέας πάνω από 350 άρθρων σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Αρχισυντάκτης του διεθνούς περιοδικού “Geotechnical and Geological Engineering”. Σύμβουλος ή εμπειρογνώμων σε μεγάλα τεχνικά έργα σε όλο τον κόσμο.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εταίρος της AKTES από την ίδρυσή της έως τον Οκτώβριο 2021
Δρ. Carmelo Di Nicuolo
Ο Δρ. Carmelo Di Nicuolo γεννήθηκε στη Νάπολη (Ιταλία) το 1979. Έχει πτυχίο Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης ‘Federico II’. Ολοκλήρωσε την τριετία μεταπτυχιακών σπουδών κλασικής αρχαιολογίας στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών,της οποίας σήμερα είναι υπεύθυνος του Τμήματος Σπουδών απεσταλμένος από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών, Δραστηριοτήτων και Τουρισμού. Έχει διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο μελέτης την αρχαία πόλη των Κιμωλίων.
Έγινε επίσης συμβασιούχος καθηγητής Αρχαιοτυκτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata.
Δρ. Κωνσταντίνος Ρούσσος
Ο Κωνσταντίνος Ρούσσος είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Από το 2014 έως σήμερα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ρέθυμνο – Κρήτη). Το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020 εργάστηκε ως συμβασιούχος Λέκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Αρχαιολογία». Το 2020 έλαβε διετή υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο πλαίσιο της πράξης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών – Β΄ Κύκλος» για να εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα με τίτλο «Προσεγγίζοντας τα λιμάνια της Κρήτης κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο (4ος – πρώιμος 9ος αι.)». Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και τοπικά συνέδρια ενώ έχει πραγματοποιήσει δημόσιες διαλέξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Δρ. Iωάννης Κουκουβέλας
Ο Ιωάννης Κουκουβέλας σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1984), και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1989) σχετικά με την Τεκτονική. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στον Καναδά, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως το 1995. Από το 1995 έως σήμερα είναι μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συγγράψει αυτοδύναμα δύο συγγράμματα την Τεκτονική Γεωλογία (1998) και την Γεωλογία Ελλάδας (2019) και σε συνεργασία τα συγγράμματα Γεωλογία και Σεισμοί (2020) και Γεωλογία για Πολιτικούς Μηχανικούς (2020). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 120 επιστημονικά άρθρα σε διάφορα Ελληνικά και διεθνή περιοδικά και πλέον των 130 ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Πολλά από τα άρθρα του αφορούν την τεκτονική γεωλογία, την τεκτονική γεωμορφολογία, την παράκτια γεωμορφολογία και την γεωαρχαιογεωλογία. Στα ερυενητικά του ενδιαφέροντα επίσης βρίσκεται και η Γεωλογία Σεισμών.
Michael Curtis
Doctoral Researcher, School of Archaeology & Ancient History, University of Leicester – Trustee and Executive Board member of the Nautical Archaeology Society.
Michael Curtis is a Doctoral Researcher at the School of Archaeology & Ancient History at the University of Leicester, studying the Imperial Ports and Harbours of Crete and the development of the Provincial coastal infrastructure. He is a professional landscape and coastal archaeologist, having been active in British archaeology for over 50 years and in Greek archaeology since the mid-1990s, and is an Adult Learning tutor in Archaeology & Ancient History for Northamptonshire Adult Learning Services. He has been the founder of the Colloquiums on Post-Minoan Crete and Roman Crete and has published one volume of co-edited papers from these and a second volume is expected to be published at the beginning of 2022. Michael recently launched a new Study Group on Ancient Ports and Harbours of the Greek World, a collaborative initiative aimed at facilitating dialogue on the evolution and development of Greek ports and harbours from the Bronze Age to the Venetian period. He is also a leading member of an international project studying the Greek and Roman harbours at Ierapetra, in Eastern Crete. Michael is a Trustee and Executive Board member of the Nautical Archaeology Society.
Δρ Ευγενία Γιαννούλη, Αν. Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας,
Διευθύντρια Εργαστηρίου Ενάλιας Αρχαιολογίας
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Αγγλικών Σπουδών (1981) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1983). Κάτοχος των τίτλων Master of Philosophy (1985, Analogy in archaeology: Examples from the Greek Neolithic. M.Phlil. Thesis) και Doctor of Philosophy (1992, Reason in architecture: The component of space. A study of domestic and palatial buildings of Bronze Age Greece. Ph.D. Dissertation) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, Christ’s College, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2001-2005) και, στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ από το 2007 ως σήμερα.
Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού και αρχόμενη οίκηση στην Αιγαιακή Προϊστορία, θρησκεία, συμβολική έκφραση και γλώσσα, επιστημολογία/φιλοσοφία στην αρχαιολογία, η γεωαρχαιολογία των ακτών.