Γεωαρχαιολογική Έρευνα Κιμώλου

Καθορισμός των αρχαίων ακτογραμμών κατά μήκος του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου. Μορφολογίες ελλιμενισμού και θαλάσσιοι δρόμοι κατά την αρχαιότητα. Θέση έρευνας Ι: Κίμωλος.

Το ερευνητικό έργο υλοποιείται από τον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,  με επιστημονική υπεύθυνη την Δρ. Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου, Διευθύντρια Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ και διευθύνουσα της έρευνας την Δρ.  Ελένη Κολαΐτη, εξωτερική επιστημονική συνεργάτη του ΙΙΕ/ΕΙΕ.

Η έρευνα διεξάγεται  από το 2021, μετά από σχετική αδειοδότηση του ΥΠΠΟΑ, και για τα έτη 2022 και 2023 επιχορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και υποστηρίζεται από τον Δήμο Κιμώλου, την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών – AKTES, το Αφεντάκειο Ίδρυμα, τη Metrica ΑΕ, τη Zante Ferries, την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου – Κιμωλίστες, την Creatures κλπ. Με αναμενόμενη διάρκεια έως το τέλος του 2023, έχει ως κύριο αντικείμενο την καταγραφή, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των αρχαιολογικών και γεωμορφολογικών δεικτών της μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας, ώστε να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές του παράκτιου τοπίου από την κλασσική περίοδο έως τα νεότερα χρόνια κατά μήκος των ακτών της νήσου Κιμώλου.

Ερευνητική ομάδα

Δρ Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου,  Δρ Ελένη Κολαΐτη. Δρ Carmelo di Nicuolo, Δρ Νικόλαος Μουρτζάς, Δρ Michele Monego, Δρ Marco Anzidei και Δρ Βύρων Αντωνιάδης.

Ερευνητικές εργασίες

  • χωροπληροφορικές έρευνες
  • καταγραφή γεωμορφολογικών και αρχαιολογικών δεικτών της σχετικής μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας – μετρήσεις βαθών
  • εναέριες λήψεις με UAV survey – παραγωγή ορθοφωτογραφιών
  • Υποθαλάσσιες φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις – επεξεργασία και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού
  • GNSS survey – χωροπληροφορική καταγραφή βυθισμένων καταλοίπων
  • 2D και 3D σχεδιαστικές αναπαραστάσεις βυθού και παράκτιας ζώνης
  • underwater photography and video – production of audio-visual material
  • ορυκτολογικές αναλύσεις γεωλογικού υλικού – απόλυτες χρονολογήσεις